trójkąt prostokątny
Bartek: W trójkącie prostokątnym wysokość o długości h poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
stanowi 1/5 obwodu tego trójkąta
Oblicz obwód okręgu opisanego na tym trójkącie
3 maj 00:49
Eta:

2R=c to obwód okręgu opisanego : L=2πR
a+b+c=5h
i a+b=2R+2r gdzie R, r −− dł. promieni okręgów opisanego i wpisanego( możesz to wykazać)
| | 4R | |
oraz 2P=r(a+b+c) ⇒ 2P=5rh i 2P=c*h=2Rh to 5r=2R ⇒ 2r= |
| |
| | 5 | |
| | 25 | |
zatem a+b+c=5h ⇒ 4R+2r=5h ⇒ 20R+4R=25h⇒ 2R= |
| h |
| | 12 | |
==========
3 maj 01:53
hubi: h,b,c boki trójkąta
c− przeciwprostokątna
c+b=4h
h
2+b
2=c
2
h
2=(c+b)(c−b)
h
2=4h(c−4h+c)
h=4(2c−4h)
h=8c−16h
dalej już chyba łatwo
3 maj 01:53
hubi: sorki źle zrozumiałem
3 maj 01:56
Eta:
?
3 maj 01:56
Bartek:
Wielkie dzięki Eta
Zapomniałem dodać,że ....wysokość poprowadzona na przeciwprostokątną (sorry)
3 maj 16:05