ciągłość funkcji
Szczeniak: Wyznacz te wartości parametrów a oraz b, przy których funkcja określona wzorem jest ciągła w
punkcie x=2
g(x)=
b dla x=2
2 maj 19:17
PW: | x2+a | | x2−4+4+a | | (x−2)(x+2)+4+a | | 4+a | |
| = |
| = |
| =x+2+ |
| nie ma granicy w x0=−2 |
| x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
jeżeli
4+a≠0.
Tylko dla
a=−4
granica istnieje i jest równa 0.
2 maj 20:38
PW: Korekta.
... nie ma granicy w x0=2.
... granica istnieje i jest równa 4.
Przestawiło mi się coś w oczach i widziałem −2 zamiast 2.
2 maj 21:15
Szczeniak: Dziękuję
2 maj 23:58