Wykazanie najmniejszej wartości w funkcji kwadratowej.
Pati: Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe: −4 oraz 2. Można ją opisać wzorem f(x)= ax2+x−4
gdzie a≠0. Wykaż że najmniejszą wartością funkcji f jest punkt (−4;5)
2 maj 18:52
Jerzy:
A łyżka na to ...... niemożliwe.
2 maj 19:03
Pati: No to mega
2 maj 19:10
Jerzy: Zauważ,że f(−4) = 0
2 maj 19:30
Jerzy:
Przepisz dokładnie treść.
2 maj 19:32
the foxi:
f(x)=b(x−2)(x+4)=bx
2+2bx−8b
| | 1 | |
sprawdźmy co się stanie po podstawieniu b= |
| w do współczynnika przy x |
| | 2 | |
| | 1 | |
w związku z tym: ax2=bx2= |
| x2 |
| | 2 | |
liczysz najmniejszą wartość, f(−1)
2 maj 19:34
Jerzy:
Tak, ta funkcja osiąga minimum dla x = −1.
2 maj 19:37
Jerzy: @ the foxi .... xw = − 1 i tam jest minimum, bez żadnych podstawień.
2 maj 19:39
the foxi:
Racja, jednak Twoim sposobem o wiele szybciej
2 maj 19:47
PW: Zadanie sformułowame nieszczęśliwie, stąd wzięły się nieporozumienia na początku.
Zamiast "najmniejszą wartością funkcji f jest punkt (−4;5)" powinno być
"najmniejszą wartością funkcji f jest liczba (−4,5)".
Kto niemądry postawił średnik zamiast przecinka?
2 maj 20:01
Pati: dzięki bardzo ♥♥♥
7 maj 15:47
Pati: Dopiero teraz ogarnęłam, że tam jest: (...) funkcji f jest −4,5
7 maj 15:50