Założenia przy dzieleniu?
Nick: Założenia przy dzieleniu?
Czy na maturze przy dzieleniu obu stron przez wyrażenie z niewiadomą wystarczy zrobić wyłącznie
założenie, czy też trzeba sprawdzić co się dzieje w przypadku x równego jakąś tam liczbę.
Np. dzielę obie strony przez (x−3) i robię założenie x =/= 3. I to wystarcza, czy trzeba
rozpisać równanie dla tego x=3?
2 maj 17:38
Tadeusz:
a dlaczego dzielisz?
2 maj 17:43
Adamm: trzeba rozpisać sprawdzić co się dzieje wtedy dla x=3
2 maj 18:11
Adamm:
np.
(x−3)(x−1)=x−3
x−1=1
x=2
ale to dla x≠3
2 maj 18:11
Tadeusz:
co to za brednie?
2 maj 18:17
Adamm: Oczywiście, schematy najlepsze
2 maj 18:19
Nick: Adamm i jeżeli sprawdzę co dzieje się dla x=3
Np. wychodzi 0=0, czyli, że 3 należy do zbioru rozwiązań?
Albo 0<0 lub 1<0?
2 maj 18:21
Adamm:
Tak, znaczy że x należy do zbioru rozwiązań
Rozpatrujesz w ten sposób przypadki, tylko nie robisz tego jawnie
2 maj 18:22
PW: Pytanie zostało zadane w sposób "niebezpieczny". Co innego, gdy dzielisz obie strony równania,
a co innego, gdy nierówności − a tego nie napisałeś.
2 maj 19:45
Nick: PW możesz wyjaśnić?
2 maj 21:39
PW: Mamy np
f(x)<g(x)
Dzieląc przez (x−3) musimy rozważyć dwie możliwości:
a) x−3>0,
wtedy równoważna (1) jest nierówność
b) x−3<0,
wtedy równoważna (1) jest nierówność
2 maj 21:48