nieskonczony ciag
nixk: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie
sin2x2 + sin22x4 + sin32x4 + ... = a
ma rozwiązania rzeczywiste, gdzie lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego.
Wychodzi mi (−1;1/3) a powinno <−1/3;1>
Proszę o pomoc!
2 maj 14:18
Blee:
pokaż obliczenia
2 maj 14:19
nixk: w tym trzecim wyrazie oczywiście powinno być na 8 nie na 4
2 maj 14:19
Blee:
dla sin2x = 1 mamy:
| | 1 | |
L = −1 + |
| = −1 + 2 = 1 |
| | 1 − 0.5 | |
dla sin2x = −1 mamy:
| | 1 | | 2 | | 1 | |
L = −1 + |
| = −1 + |
| = − |
| |
| | 1 + 0.5 | | 3 | | 3 | |
koooniec
2 maj 14:22
nixk: sinxcosx1−sinxcox=a
sinxcox−a+asinxcosx=0
sinxcosx(1+a)=a
sin2x(1−sin2x)= a2a2+2a+1
t2−t+ a2a2+2a+1=0
potem delta i
(a2+2a+1)(a+1)2>0
no i mam (−1;1/3)
2 maj 14:25
nixk: Okej, już rozumiem dziękuję!
2 maj 14:30