Równanie kwadratowe z parametrem
Krzyś: Wyznacz wszystkie wartości parametru a,b dla których rownanie x2 −4x + a = 0
ma dwa różne pierwiastki x1 , x2 oraz równanie x2 −36x +b = 0 ma dwa różne pierwiastki
x3 , x4, takie że ciąg (x1,x2*x3,x4) jest ciągiem geometrycznym.
2 maj 14:13
Blee:
1) Δa > 0 −> a < 4
2) Δb > 0 −> b < 324
x1 + x2 = 4
x1*x2 = a
x3 + x4 = 36
x3*x4 = b
cztery równania −−− wyznaczasz x1,x2,x3,x4 zależne od 'a' i 'b'
podstawiasz do : x22*x32 = x1*x4
2 maj 14:18
Krzyś: Nic mi nie wychodz z tego
2 maj 14:27