matematykaszkolna.pl
Dla podanych niżej problemów decyzyjnych należy sformułować zadania optymalizac Michał: Witam mam takie oto zadanie Dla podanych niżej problemów decyzyjnych należy sformułować zadania optymalizacji, tj.: – określić postać zmiennych decyzyjnych; – podać postać funkcji celu; – określić postać ograniczeń na decyzje. Zad. 1. Dysponujemy kontenerem transportowym o pojemności V oraz udźwigu P. Należy za− ładować do niego towar spośród dostępnych N jego rodzajów. Każdy rodzaj towaru charakteryzuje się pewną objętością vn, ciężarem pn oraz zyskiem ze sprzedaży cn (n = 1, 2, . . . , N). Decydując się załadować do kontenera określoną liczbę sztuk każdego spośród N rodzajów towarów, należy maksymalizować wartość załadunku. Wiem że suma Vn musi być <= V kontenera oraz Suma Pn musi być <= P kontenera To jest postać ograniczeń na decyzje Postać zmiennych decyzyjnych to ma być wektor 3 elementowy [Vn, Pn, Cn]? I mam zielonego pojecia jak określić funckję celu, w sumie mam 6 zadań ale potrzebowałbym pomocy z jednym emotka z góry bardzo dziękuję
2 maj 14:00
Blee: 1) sporządzamy tabelę:
Cn 

Vn 
w celu sprawdzenia, które towary najlepiej upchnąć w kontener 2) sporządzamy tabelę:
Cn 

Pn 
w celu sprawdzenia, które towary najlepiej podnieść dźwigiem
2 maj 14:15
Michał: Czyli musimy mieć współczynniki cena do objętości i cena do udźwigu?
2 maj 14:19
Blee: oczywiście −−− tylko w ten sposób będziesz wiedział czy lepiej wsadzić jeden duży pakunek po cenie Cn czy też 5 mniejszych, których suma nie daje Cn podobnie z udźwigiem
2 maj 14:24
Michał: Czyli mam mieć dwie funkcje F1(Cn,Pn) oraz F2(Cn,Vn) oraz dwie funkcje które mi ograniczą v oraz p?
2 maj 14:26