funkcje
Yumn: Funkcja kwadratowa f jest określona dla wszystkich liczb rzeczywistych x wzorem
f(x)= ax
2+bx+c
Największa wartość funkcji f jest równa 6 oraz f(0)=f(−6)=3/2
Oblicz wartość współczynnika a
Już znalazłem rozwiązanie w internecie, ale dalej nie rozumiem czemu moim sposobem to nie
wychodzi...
Skoro f(0)=3/2 to c=3/2
f(−6):
3/2=36a−6b+3/2 //−3/2
0=36a−6b
6b=36a
b=6a
skoro największa wartość funkcji jest równa 6 to q=6
q=−Δ/4a
6=−(b
2−4*a*c)/4a
24=−(36a
2−4*a*c)/a
24=−36a−4*(3/2)
24=−36a−6
30=−36a
a=−30/36
a=−5/6
Co zrobiłem źle?