Funkcja wymierna oraz pochodne
Adam: | ax+1+ba | |
Wiadomo ,że funkcja f(x) = | |
| | jest rosnąca w przedziałach ( − ∞ , −2) i <−1, |
| x+b | |
+
∞)
oraz malejąca w przedziale (−2 , −1>. Zatem:
a) a = 1
b) a = −1
c) a = 2
d) a = −2
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie?
2 maj 10:36
ReMi: To jest zadanie pewnie maturalne, jest to zadanie zamknięte − jeśli ktoś myśli o dużych % na
maturze to musi się śpieszyć, bo czasu jest mało, podstaw szybko te wartości a zobacz jak będą
wyglądać funkcje
![emotka](emots/1/mruga.gif)
O wiele szybciej to idzie niż liczenie na piechotę
2 maj 11:16
iteRacj@:
| ax+1+ba | |
f(x)=| |
| | D=R\b |
| x+b | |
| a(x+b)+1 | | 1 | |
f(x)=| |
| |=|a+ |
| | |
| x+b | | x+b | |
2 maj 11:22
iteRacj@:
2 maj 11:24
iteRacj@:
rysunek pomoże zrozumieć o co chodzi w rozwiązaniu, ale sposób ReMi szybszy
2 maj 11:26
La gringa: Wybaczcie że podbijam, ale wgl nie rozumiem jak rozwiązywać tego typu zadania
![](emots/2/kwasny.gif)
Zrobiłam tak jak
Remi czyli podstawiłam za
a wartości z podpunktów do wzoru
iteRacj@
No i otrzymałam:
Ale nie wiem teraz, z której strony to ugryźć/ narysować wykres, zrozumieć
![](emots/2/kwasny.gif)
Stres
przedmaturalny daje się we wznaki
2 maj 13:04
iteRacj@:
![rysunek](rys/139590.png)
Przekształcenie wzoru funkcji homograficznej do podanej przez mnie postaci ułatwia określenie
jej asymptot i umożliwia szybkie naszkicowanie.
| a(x+b)+1 | | 1 | |
g(x)= |
| =a+ |
| , D=R\{−b} |
| x+b | | x+b | |
asyptota pionowa x=−b, asymptota pozioma to y=a
Skoro dziedzinę funkcji tworzą przedziały (−
∞;−2) i <−1;
∞) oraz (−2 , −1> to widać, że −b=−2 .
| 1 | |
Zatem g(x)=a+ |
| i asyptota pionowa ma wzór x=−2. |
| x+2 | |
Teraz trzeba się zastanowić, w jakiej sytuacji funkcja f(x) czyli ta z wartością bezwzględną
będzie mieć trzy przedziały monotoniczności.
Przy asymptocie y=0 przedziały będą dwa. Rysunek powyżej.
Gdy a<0 przedziały będą trzy (f. rośnie, maleje, rośnie). Rysunek z 11:24.
Gdy a>0 przedziały będą trzy (f.maleje, rośnie, maleje). Rysunek poniżej.
W tym zadaniu po naszkicowaniu wykresy g(x) a potem f(x) trzeba sprawdzić dla jakiego a
przedziały monotoniczności będą takie jak podane w zadaniu.
2 maj 22:42
iteRacj@:
2 maj 22:42
iteRacj@:
@
La gringa możesz też tylko podstawić, tak jak radzi
ReMi:
1. najpierw zauważasz, że do dziedziny nie należy −2, więc −b=−2
2. zauważasz, że miejscem zerowym funkcji jest (−1) czyli g(−1)=0
| 1 | |
3. szkicujesz wykres f(x)=|−1+ |
| | dla sprawdzenia wyniku i terminado |
| x+2 | |
3 maj 08:30