matematykaszkolna.pl
Funkcja wymierna oraz pochodne Adam:
 ax+1+ba 
Wiadomo ,że funkcja f(x) = |

| jest rosnąca w przedziałach ( − , −2) i <−1,
 x+b 
+) oraz malejąca w przedziale (−2 , −1>. Zatem: a) a = 1 b) a = −1 c) a = 2 d) a = −2 Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie?
2 maj 10:36
ReMi: To jest zadanie pewnie maturalne, jest to zadanie zamknięte − jeśli ktoś myśli o dużych % na maturze to musi się śpieszyć, bo czasu jest mało, podstaw szybko te wartości a zobacz jak będą wyglądać funkcje emotka O wiele szybciej to idzie niż liczenie na piechotę
2 maj 11:16
iteRacj@:
 ax+1+ba 
f(x)=|

| D=R\b
 x+b 
 a(x+b)+1 1 
f(x)=|

|=|a+

|
 x+b x+b 
2 maj 11:22
iteRacj@: rysunek
2 maj 11:24
iteRacj@: rysunek pomoże zrozumieć o co chodzi w rozwiązaniu, ale sposób ReMi szybszy
2 maj 11:26
La gringa: Wybaczcie że podbijam, ale wgl nie rozumiem jak rozwiązywać tego typu zadania Zrobiłam tak jak Remi czyli podstawiłam za a wartości z podpunktów do wzoru iteRacj@ No i otrzymałam:
 1 
|1+

|
 x+b 
 1 
|−1+

|
 x+b 
 1 
|2+

|
 x+b 
 1 
|−2+

|
 x+b 
Ale nie wiem teraz, z której strony to ugryźć/ narysować wykres, zrozumieć Stres przedmaturalny daje się we wznaki
2 maj 13:04
iteRacj@: rysunek Przekształcenie wzoru funkcji homograficznej do podanej przez mnie postaci ułatwia określenie jej asymptot i umożliwia szybkie naszkicowanie.
 a(x+b)+1 1 
g(x)=

=a+

, D=R\{−b}
 x+b x+b 
asyptota pionowa x=−b, asymptota pozioma to y=a Skoro dziedzinę funkcji tworzą przedziały (−;−2) i <−1;) oraz (−2 , −1> to widać, że −b=−2 .
 1 
Zatem g(x)=a+

i asyptota pionowa ma wzór x=−2.
 x+2 
Teraz trzeba się zastanowić, w jakiej sytuacji funkcja f(x) czyli ta z wartością bezwzględną będzie mieć trzy przedziały monotoniczności. Przy asymptocie y=0 przedziały będą dwa. Rysunek powyżej. Gdy a<0 przedziały będą trzy (f. rośnie, maleje, rośnie). Rysunek z 11:24. Gdy a>0 przedziały będą trzy (f.maleje, rośnie, maleje). Rysunek poniżej. W tym zadaniu po naszkicowaniu wykresy g(x) a potem f(x) trzeba sprawdzić dla jakiego a przedziały monotoniczności będą takie jak podane w zadaniu.
2 maj 22:42
iteRacj@: rysunek
2 maj 22:42
iteRacj@: @La gringa możesz też tylko podstawić, tak jak radzi ReMi: 1. najpierw zauważasz, że do dziedziny nie należy −2, więc −b=−2
 1 1 
g(x)=a+

=a+

x+b x+2 
2. zauważasz, że miejscem zerowym funkcji jest (−1) czyli g(−1)=0
 1 
0=a+

stąd a=−1
 −1+2 
 1 
3. szkicujesz wykres f(x)=|−1+

| dla sprawdzenia wyniku i terminado