Liczba log5 10 + log5 2,5 jest równa
X: Liczba log5 10 + log5 2,5 jest równa
2 maj 08:20
Tadeusz:
...log525
2 maj 08:32
X: Odpowiedzi mogą być takie
A 1 B 2 C 5 i coś D log5 25:2
2 maj 08:37
X: Potrzebuję obliczenia
2 maj 08:38
no to oblicz:
2 maj 09:00
janusz: log5 10 + log5 2,5
17 paź 19:20
zero:
loga x + loga y = ...
log5 10 + log5 2,5 = ...
i po ptokach
17 paź 22:06
i: log5 10 + log5 2,5
22 sty 19:10
Jolanta: Masz takie same podstawy 5 możemy wtedy skorzystać ze wzoru
logab +logac=loga(b*c)
log510+log52,5=log5(10*2,5)=log525=2
Dlaczego 2 ? Ponieważ 52=25
np log 416=2 bo 42=16
loga28=3 bo 23=8
22 sty 20:46
Jolanta: Wypisz sobie wzory bo bez nich nic zrobisz
Jeżeli będzie np log236−log29 korzystasz ze wzoru
logab−logac=loga(b:c)
log236−log29=log2(36:9)=log24=2. bo 22=4
22 sty 21:04
Olek: Log5 10
13 paź 18:03
Ola:
lub
log
510= log
5(5*2)= log
55+log
52= 1+log
52
13 paź 18:14