Geometria analityczna
UczącySię: Promień światła biegnie po prostej o równaniu x−2y+5=0.Po dojściu do prostej 3x−2y +7=0promień
odbija się od niej. Napisać równanie prostej na której leży odbity promień.
Wielu rzeczy spróbowałem i nie wyszło. Chciałem z odległością punktu od prostej ale nie udało
mi się, proszę o wskazówkę !
2 maj 01:24
Adamm:
ax+by+c=0
(1, −2)•(3, −2)=7=√5*√13*cosα
(a, b)•(3, −2)=3a−2b=−√5*√13*cosα
3a−2b+7=0
np. a=1, b=5
x−2y+5=0
3x−2y+7=0
x=−1, y=2
c=−9
x+5y−9=0
2 maj 01:37
UczącySię: Odpowiedź mam inną

I też nie wiem dokładnie co robisz tutaj
2 maj 01:43
Mila:
Napisz tę odpowiedź. Liczę.
2 maj 18:56
Tadeusz:
punkt przecięcia ubu prostych a potem ...
2 maj 19:01
Mila:
m: 3x−2y +7=0
1) Punkt przecięcia:
P=(−1,2)
2)
s⊥m, prostopadła do m, P∊s
3) tangens kąta między prostymi: k i s
| | 7 | |
4) tangens kąta między prostymi= |
| : k i p ( promieniem) |
| | 4 | |
p: y=ax+b
Licz a i b , po kolacji ja dokończę.
2 maj 19:43
Mila:
2 maj 20:37
Mila:
Może spojrzy tu Eta, ma inny sposób.
2 maj 23:25
UczącySię: Jestem. Bardzo dziękuję za rozwiązanie, nigdy bym nie wpadł, że to tak wygląda ...
3 maj 00:13
Adamm: Próbowałem pójść na łatwiznę, i znowu zastosowałem iloczyn skalarny
3 maj 00:16
Adamm: To nie był zły pomysł, ale można byłoby więcej nad tym pomyśleć
3 maj 00:19
Pytający:
Adamm, kąt jest taki sam, zatem powinno być (chociaż pewnie już to zauważyłeś):
(1, −2)•(3, −2)=7=√5*√13*cosα
(a, b)•(3, −2)=3a−2b=√a2+b2*√13*cosα ⋀ (a,b)≠(1,−2)
Stąd:
a=29/13, b=−2/13 ⇒ c=33/13 (dla x=−1, y=2)
I wychodzi to samo:
29x−2y+33=0
3 maj 01:44