konkursowo
matlamp: | | −x4 − 3 | |
Znajdź największą wartość ułamka |
| oraz x dla którego ułamek osiąga |
| | x4 + 4x2 + 4 | |
największą wartość.
2 maj 00:21
Adamm:
(y+1)x
4+4yx
2+4y+3=0
Δ=16y
2−4(y+1)(4y+3)=−28y−12≥0 dla y≤−3/7
x=±
√3/2
2 maj 00:33
Adamm: x=±√3/2
2 maj 00:35
matlamp: a czy nie trzeba dołożyć jeszcze założenia ze wzorów vieta, ze pierwiastki tego równania muszą
być nieujemne? bo jak tam zrobimy podstawienie, że t = x2, to t≥0
2 maj 00:49
Adamm:
nie trzeba
podstaw y=−3/7, x dostaniesz
jakbyś nie dostał to może by trzeba coś jeszcze zrobić, ale nie trzeba
2 maj 00:56
Maciess: A jaki to poziom? Bo z pochodnej też wyjdzie
2 maj 00:59
matlamp: drugie klasy liceum i trzecie technikum
2 maj 01:20