logarytmy
nixk: Jeśli log2 12 =a i log3 12 =b , to log12 48 jest równy:
A.(a+b)/4ab
B.(4b+a)/ab
C.(a+4b)/ab
D.4(a+b)/ab
Poprawna odpowiedz to chyba B ale nie umiem do tego dojść,
i czy odpowiedź B rożni się czymś C a jak tak to czym
30 kwi 22:29
rna: Tak, różni się.
log
1248 = log
12(3*2
4) = log
123 + 4log
122 − teraz wzór na zamianę podstawy
logarytmu i mamy:
| 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
| + 4 |
| = |
| + |
| − zamieniam na wspólny mianownik ab i |
| log312 | | log212 | | b | | a | |
wychodzi:
| a+4b | |
| dlatego odpowiedź B. |
| ab | |
30 kwi 22:42
nixk: Ale czy jest jakaś różnica jakbym rozpisał log12(24*3)= 4log122 + log123 i dalej tak
samo i wyszła by odpowiedz C ?
30 kwi 22:48
rna: Nie, dodawanie jest przemienne, wynik wyszedłby Ci taki sam.
30 kwi 22:53