Kąty w graniastosłupie
Arkham:

Podstawą graniastosłupa prostego jest prostokąt o bokach 3 i 4, a wysokość graniastosłupa ma
długość 12. Oblicz sinusy kątów, jakie przekątna prostopadłościanu tworzy z przekątnymi ścian
bocznych mającymi z nią wspólny koniec.
W podpowiedziach mam informację, że kreśląc z tego samego wierzchołka przekątną
prostopadłościanu oraz przekątne ścian bocznych otrzymujemy dwa trójkąty prostokątne,w których
przekątna prostopadłościanu jest przeciwprostokątną.
Po czym powinienem był poznać, że tam są kąty proste?
30 kwi 22:07
Eta:
Popatrz na przekątną na ścianie w Twoim pokoju wychodzącą z podłogi
Zobaczysz jaki tworzy kąt a sufitem
30 kwi 22:13
Arkham: Teraz widzę xD Dziękuję bardzo.
30 kwi 22:17
Eta:
30 kwi 22:19
Dybool:

Bez straty ogólności zakładam, że |AB|=3, a |BC|=4
Najpierw policzmy długość |AC|. Z twierdzenia pitagorasa wychodzi, że ma ona dłogość 5.
Teraz możemy policzyć przekątne ścian bocznych.
|AE|
2=12
2+3
2
|AE|=
√153
|CE|
2=12
2+4
2
|CE|=
√160
|CE|=4
√10
Oczywiście te równania mają dwa rozwiązania, ale wiadomo, że ani bok ani przekątna nie ma
długości ujemnej.
Policzmy teraz |DE|
Do tego potrzebna nam będzie wysokość która jest równa 12, oraz |DB|, która jest równa |AC|,
czyli 5
Z twierdzenia pitagorasa otrzymujemy długość |DE|=13.
Teraz, użyjemy twierdzenia cosinusów aby obliczyć cosinus kąta DEC, którego nazwę α.
|DC|
2=|DE|
2+|CE|
2−2*|DE|*|CE|*cosα
9=169+160−2*13*4
√10*cosα
144
√10*cosα=320
cosα=320/144
√10
cosα=320
√10/1440
cosα=8
√10/36
cosα=2
√10/9
Korzystając z jedynki trygonometrycznej:
sin
2α+cos
α=1
sin
2α+40/81=1
sin
2α=41/81
sinα=
√41/9, sinα>0
Z drugim sinusem robisz tak samo
30 kwi 22:41
Franklin p_p:

Raczej powinno być tak:
Liczymy przekątną w graniastosłupie d=
√32+42+122 = 13
sin α = 3/13
sin β = 4/13
30 kwi 22:55
Eta:

d=
√a2+b2+c2=
√16+9+144=
√169 ⇒
d=13
| 3 | | 3 | | 4 | | 4 | |
sinα= |
| = |
| i sinβ= |
| = |
| |
| d | | 13 | | d | | 13 | |
=======================
30 kwi 22:57
Eta:
@Dybool .... "brałeś coś"?
30 kwi 22:58
Dybool: XDD
30 kwi 22:59
Eta:
30 kwi 22:59