Algebraiczne i graficzne rozwiązanie
Molly123: Dobry wieczór! Proszę o pomoc przy tym zadanku:
Rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań:
W ogóle nie wiem jak graficznie to przedstawić

A co do algebraicznego rozwiązania to
również nie mam 100% pewności.
30 kwi 20:24
aniabb:

cztery rozwiązania
30 kwi 20:26
Molly123: Dziękuję! A jak to przedstawić algebraicznie?
30 kwi 20:30
aniabb: podziel na 4 ćwiartki i rozwiązuj w każdej oddzielnie
30 kwi 20:39
Molly123: Oki, jeszcze raz dzięki
30 kwi 20:56
Mila:
|x|+|y|=5
x*y=−6
| | −6 | | 6 | |
|x|+| |
| |=5 ⇔|x|+ |
| =5 /*|x| |
| | x | | |x| | |
(*) x2−5|x|+6=0
x
2−5x+6=0⇔
x=2 lub x=3 obydwa rozwiązania dodatnie⇔ że równanie (*) : ma rozwiązania
x∊{2,−2,3,−3}
=========
Rozw. układu równań
x=2 ,y=−3
x=3, y=−2
x=−2, y=3
x=−3, y=2
=============
30 kwi 21:30
Mila:
Dobranoc
30 kwi 21:51
Molly123: Super, teraz wszystko na tip top ogarniam!

Dzięki Mila, dobranoc!
30 kwi 21:55
Mila:
30 kwi 22:06