Zadanie z maturalnego zbioru zadań
Gustavo: Dany jest trójkąt ABC, w którym A=(0,0), B=(6,0), C=(6p,6q), gdzie p,q>0 oraz p =/= 1/2.
Punkt H to ortocentrum tego trójkąta, punkt O to srodek okręgu opisanego na tym trójkącie,
punkt S jest srodkiem ciężkosci tego trójkąta.
Wyznacz równanie prostej OH i wykaż, że punkt S należy do tej prostej.
Ogólnie wszystko rozumiem po gruntownej analizie odpowiedzi w kluczu poza jedną rzeczą. Skąd
wychodzi w tym zadaniu współczynnik punktu H? Próbowałem samemu do tego dojsc i nie mogę.
https://cke.gov.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Materialy/Zbiór_zadań_z_matematyki_2.pdf − 188 strona.
30 kwi 19:18
Gustavo: współczynnik Y punktu H*
30 kwi 19:22
iteRacj@:
Punkt H został wyznaczony przez przecięcie prostych DB i CG, więc należy do prostej DB, czyli
jego współrzędne spełniają równanie tej prostej.
Należy też do prostej CG, więc jego pierwsza współrzędna jest równa x
H=6p.
| | p | | 6p | |
Teraz 6p wstaw w miejsce x do równania y=− |
| *x+ |
| i masz wynik ze zbioru. |
| | q | | q | |
30 kwi 20:02
Gustavo: Dzięki. Najwidoczniej cos źle podstawiłem.
30 kwi 20:35