Ktoś inny: Witam, mam pytanie, które na pewno nie ma większego sensu ale odp pewnego czasu się nad nim
zastanawiam.
Najłatwiej będzie i to pokazać na przykładzie:
Dlaczego pierwiastkując liczbę np. 9 (√9) rozwiaząniem jest tylko 3, a −3 nie, przecież po
podniesieniu (−3)2 również otrzymamy 9?
30 kwi 19:07
Krzysiek60: Najlatwiej jest zapoznac sie z definicja pierwiastka arytmetycznego
Wtedy na bank zrozumiesz
30 kwi 19:09
PW: ... i pamiętaj:
− Z definicjami się nie dyskutuje. Uczy się ich na pamięć.
30 kwi 19:12
Ktoś inny: a dlaczego mając równanie m2=14 mamy 2 odpowiedzi m=√14 m=−√14?
30 kwi 19:20
PW: To jest właśnie dobrze:
m2−14=0 ⇔ m2−(√14)2=0 ⇔ (m−√14)(m+√14)=0 ⇔ m=√14 ∨ m=−√14.
30 kwi 19:28
La gringa: Mnie w szkole, gdy zadałam podobne pytanie nauczycielowi, to powiedział bym spróbował
spierwiastkować √−9.
Wtedy już zrozumiałam swój błąd xD
30 kwi 19:30
Ktoś inny: wiem ze to rownanie jest dobrze, wiec gdy mamy m2−9=0 to m=3 ∨ m=−3?
30 kwi 19:33
Adamm:
Bo pierwiastek arytmetyczny i algebraiczny to są 2 różne rzeczy
30 kwi 19:38
Adamm:
x2−9=0 to x=3 lub x=−3
ale
√9=3 bo √a dla a≥0 to z definicji dodatnie rozwiązanie równania x2=a
30 kwi 19:44
Adamm:
Sorry, dla a>0
dla a=0 nie mamy dodatnich rozwiązań
ale to nie jest wcale trudno wydedukować że √0=0
30 kwi 19:45
Adamm:
A dla a<0 się tego nie definiuje bo w liczbach rzeczywistych nie ma rozwiązań równania x2=a
dla a<0
30 kwi 19:49
Adamm:
Myślę że to dziwne, bo wydaje mi się że w szkole wprowadza się raczej najpierw
pierwiastki arytmetyczne, a one wychodzą z algebraicznych, a nie na odwrót.
30 kwi 19:54
Ktoś inny: Na jakim etapie w szkolnictwie powinienem poznać różnice miedzy pierwiastkiem arytmetycznym a
algebraiczym?
30 kwi 19:54
Lech : W szkole sredniej na poziomie podstawowym ! ( a wlasciwie juz w gimnazjum )
30 kwi 20:06