wyrażenia wymierne
KASIA M.: Rozwiąż równanie:
3/x2−9−1/x−3=2/x+3
30 kwi 17:43
ZKZ: To ja napiszse tobie
Rozwiaz rownanie
3/x2−9−1/x−3= 2/x+3
Co to k.... a ma byc? Nie potrafisz uzywac nawiasow jak ci sie nie chce zobaczyc jak to
porzadnie zapisac?
30 kwi 17:45
KASIA M.: 3/(X²−9)−1/(X−3)=2/(X+3)
Przepraszam.
30 kwi 17:50
ZKZ: No juz lepiej

Chwile poczekaj
30 kwi 17:59
ZKZ: x
2−9= (x+3)(x−3)
D= R\{−3,3} nalezy wyrzucic z dziedziny x=−3 i x=3 bo zeruja mianowniki
Widac z
tego jaki bedzie wspolny mianownik (czyli x
2−9
Wiec
| 3 | | 1(x+3) | | 2(x−3) | |
| − |
| = |
| |
| x2−9 | | x2−9 | | x2−9 | |
czyli −3x+6=0 stad x=2
30 kwi 18:17
KASIA M.: DZIĘKUJĘ
1 maj 16:59