wyrażenia wymierne
KASIA M.: Dane jest równanie
3x−12/2x+8=0
Co jest rozwiązaniem tego równania
a) −4 b)−8 c)4 d)zbiór pusty
30 kwi 17:39
ZKZ: Zapytam sie
czy tak wyglada to rownanie ?
30 kwi 17:41
KASIA M.: tak
30 kwi 17:45
ZKZ: Dobrze
| | 12 | |
3x− |
| +8=0 (mnoze obie strony przez 2x w2 celu pozbycia sie ulamka |
| | 2x | |
x≠0
6x−12+16x=0
24x=2
30 kwi 17:48
KASIA M.: (3X−12)/(2X+8)=0
chyba źle wcześniej zapisałam ,
Potrzebuję odpowiedź a,b,c czy d?
30 kwi 17:54
ZKZ: Oj napisalem zle
6x2−12+16x=0
6x2+16x−12=0 (dziele przez
zaraz dokoncze obliczenia
30 kwi 17:54
ZKZ: D= R\{−4} b0 2x+8≠0 to x≠−4
Teraz wyrazenie wymierne jest rowne 0 kiedy licznik =0 bo dzielic przez 0 nie mozna
3x−12=0
x=4
Sprawdzenie
3*4−12=0
zgadza sie .
Wybierz sobie odpowiedz .
30 kwi 17:58
hubi: 2x+8≠0
x≠−4
3x−12=0
x=4
odpowiedź C
30 kwi 17:58
KASIA M.: dzięki dzięki
30 kwi 18:03