Liczba rozwiązań równania
Asia: Liczba rozwiązań równania 2x(x−1)(x
2−3)=0 jest równa:
A. 5
B. 4
C. 3
D. 2
Odpowiedź poprawna to b, ale czy wytłumaczy mi ktoś dlaczego?
30 kwi 17:19
Rafał: Tak to bardzo proste
2x(x−1)(x2−3)=0
Mamy tutaj trzy składniki mnożenia, jak wiadomo jeżeli którykolwiek jest równy zero to iloczyn
wszystkich będzie równy zero.
2x = 0 lub x − 1 = 0 lub x2 − 3 = 0
1o
2x = 0
x = 0
2o
x − 1 = 0
x = 1
3o
x2 − 3 = 0
x2 = 3
x = √3 lub x = −√3
30 kwi 17:29
Asia: Dziękuję bardzo
30 kwi 17:32