3 | ||
Z podobieństwa trójkątów (małych) do trójkąta ABC w skali k= | ||
4 |
3−x | 3 | 12 | 12 | |||||
K1 : | = | ⇒ x= | to P(K1)= ( | )2 | ||||
x | 4 | 7 | 7 |
x−y | 3 | 4 | 12 | 4 | 12 | |||||||
K2: | = | ⇒ y= | * | to P(K2)= ( | )2*( | )2 | ||||||
y | 4 | 7 | 7 | 7 | 7 |
y−z | 3 | 4 | 12 | 4 | 12 | |||||||
K3 : | = | ⇒ z= ( | )2* | to P(K3)= ( | )4*( | )2 | ||||||
z | 4 | 7 | 7 | 7 | 7 |
12 | 4 | |||
a1=( | )2 i q=( | )2 , |q|<1 | ||
7 | 7 |
a1 |
| 144 | 48 | ||||||||||||||
to S= | ⇒ S= | = | = | ||||||||||||||
1−q |
| 49−16 | 11 |
6 | ||
S=4 | ||
11 |
4 | ||
Oczywiście ma być : 4 | ||
11 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |