Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Kasia: Punkt startuje z punktu "0" na osi liczbowe i porusza się po tej osi: przesuwa się o jednostkę
w lewo z prawdopodobieństwem 0,5 i ojednostke w prawo z prawdopobienstwiem 0,5. Przyjmując że
poszczególne przesunięcia są niezależne, wyznaczyć rozkład zmieennej losowejwej D, gdzie D
jest położeniem punktu po 6 przesunięciach.
30 kwi 13:23
Blee:
Ostateczna pozycja jest z przedziału +3 ; −3
Każda z tych wartości jest wyliczona z prawdopodobieństwa Bernulliego
30 kwi 13:32
Kasia: Dziękuję
30 kwi 13:39
Pytający:
Raczej z przedziału <−6; 6>.
| | | | | |
P(X=−6)=P(X=6)= | (0.5)6= | (0.5)6 |
| | | |
| | | | | |
P(X=−4)=P(X=4)= | (0.5)6= | (0.5)6 |
| | | |
| | | | | |
P(X=−2)=P(X=2)= | (0.5)6= | (0.5)6 |
| | | |
P(X=x)=0 dla x∉{−6,−4,−2,0,2,4,6}
30 kwi 14:55
Blee:
Pytający −−− przesuwasz się o 0.5 więc masz możliwości
+3 (czyli 6x sukces)
+2 (5x sukces)
+1 (4x sukces)
0 (3x sukces)
−1 (2x sukces)
−2 (1x sukces)
−3( 0x sukces)
30 kwi 15:10
Blee:
ach nie ... przesuwa się o jednostkę

Ja głupi ... i nieuważny (jak to przeważnie bywa

)
30 kwi 15:11