W ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H i krawędzi podstawy a wpisano
Ania21: W ostrosłup prawidłowy czworokątny o wysokości H i krawędzi podstawy a wpisano walec, którego
podstawa zawiera się w podstawie ostrosłupa, i którego oś symetrii pokrywa się z osią symetrii
ostrosłupa. Jakie powinny być wymiary tego walca, aby jego objętość była największa możliwa?
Oblicz tę największą objętość.
30 kwi 13:12
Blee:
| H | | h | |
| = |
| −> stąd uzależniamy jedną zmienną od drugiej |
| a | | a−r | |
V
walca = πr
2*h = ... podstawiamy i później wyznaczamy ekstremum
30 kwi 13:44