Sześciokrotnie rzucamy kostką do gry. Wśród otrzymanych wyników są dokładnie trz
Franek: Sześciokrotnie rzucamy kostką do gry. Wśród otrzymanych wyników są dokładnie trzy dwójki. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że w pierwszym rzucie otrzymaliśmy piątkę?
Mi wychodzi 1/10, ale nie wiem gdzie i czy jest błąd
30 kwi 13:11
Blee:
Jak dla mnie to:
A −−− wylosowano dokładnie 3 dwójki
B −−− w pierwszym rzucie wypadła piątka
| | P(B∩A) | | | | 5!*3!*3! | | 1 | |
P(B|A) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P(A) | | | | 4*6!*3!*2! | | 8 | |
30 kwi 13:39
wmboczek: Blee zamiast 4 powinny być 5 i wynik 1/10
30 kwi 14:46
aniabb: mi wyszło 1/10
30 kwi 20:22
Ania21: Fiuu, to dziękuję − wszystko mi się zgadza <3
30 kwi 20:26
Franek: O, to dobrze, teraz się zgadza z moimi obliczeniami
30 kwi 20:27