logarytmy do matury
Ulus: Wyznacz wszystkie wartości parametru m ze równanie log( x2 + 2mx) = log( 8x − 6m − 3) ma
tylko jeden pierwiastek
30 kwi 10:32
Blee:
log a = log b ⇔ a=b (przy a>0 i b>0)
liczysz
30 kwi 10:46
ZKZ: x2+2mx>0
8x−6m−3>0
x2+2mx−8x+6m+3=0
x2+x(2m−8)+6m+3=0
Δ=0
itd
30 kwi 10:47
Blee:
ZKZ −−− Δ>0 także wchodzi w grę, pod warunkiem że DOKŁADNIE jeden z pierwiastków będzie poza
dziedziną (patrz pierwsze dwie linijki)
30 kwi 10:49
ZKZ: Tak zgadza sie . Bedzie tak jak piszesz .
30 kwi 10:52
Ulus: Czyli co mam policzyć tak od początku
30 kwi 11:06
Blee:
1) założenie, że lewa strona ma sens (czyli x2+2mx > 0)
2) założenie, że prawa strona ma sens (czyli 8x−6m−3 > 0)
3) opuszczasz logarytmy
4) rozpatrujesz przypadek: Δ = 0 i sprawdzasz kiedy to zajdzie i czy wtedy spełnione są
założenia z (1) i (2)
5) rozpatrujesz przypadek: Δ > 0 i sprawdzasz kiedy DOKŁADNIE jedno rozwiązanie nie spełni
któregoś z założeń (1) i (2)
30 kwi 11:08
Ulus: 4) delta wyszła m2 − 14m + 13 = 0 m=1 lub m=13
odrzucam m=13
5) A tu JAK zrobic?
30 kwi 11:24
Blee:
a dlaczego m=13 odrzucasz
30 kwi 11:46
Ulus: Jak dlaeczego przeciez wtedy nie są spełnione załozenia 1) i 2)
30 kwi 12:02
Blee:
x
2 + 26x −> x∊(−
∞ ; −26 ) u (0 ; +
∞)
| | 1 | |
8x − 81 −> x∊ (−∞ ; 10 |
| ) |
| | 8 | |
i dla takiego m pierwiastkiem tego równania będzie x=−9
30 kwi 12:13
Ulus: Blee no tak a jaj sie pytam o 5)
30 kwi 12:14
Blee:
a ja się dopytywałem jeszcze o (4)
30 kwi 12:19
Ulus: no przeciez napuiasałam ze 13 nie spełnia założeń
30 kwi 12:27
Blee:
a ja Ci właśnie napisałem, że dla m=13 spełnione są te założenia
30 kwi 12:28
Blee:
dobra ... wróć
30 kwi 12:31
Ulus: Czemu!

?
30 kwi 12:32
Blee:
Δ > 0 ⇔ 4(m−1)(m−13) > 0
| | 8−2m +/− 2√(m−1)(m−13) | |
x1,2 = |
| = 4 − m +/−√(m−1)(m−13) |
| | 2 | |
a założenia mamy:
| | 6m+3 | |
x∊(−∞;−2m) ∪ ( |
| ; +∞) dla m>0 |
| | 8 | |
| | 6m+3 | |
x∊( |
| ;0) ∪ (−2m, +∞) dla m<0 |
| | 8 | |
i teraz niestety trzeba' na piechotę wyznaczać, kiedy:
dla m>0
| | 6m+3 | |
x1 < −2m i x2 ∊<−2m , |
| > |
| | 8 | |
| | 6m+3 | | 6m+3 | |
x1∊ <−2m , |
| > i x2 > |
| |
| | 8 | | 8 | |
i analogiczne dwa przypadki dla m<0
zabawy co nie miara i zapewne tego autor zadania nie przewidywał
30 kwi 12:42
Blee:
przypadków dla m<0 będzie więcej niż tylko dwa
30 kwi 12:43