funkcja kwadratowa
Balconi: x1,x2 to rozwiązania równania x2−x+16=0, wyznacz (x1)1/4+(x2)1/4
30 kwi 10:02
kkk: no chyba cos nie tak z poleceniem... (Δ<0?!)
30 kwi 10:06
Balconi: no tak dzieki sprawdze
30 kwi 10:17
Benny: Może chodzi o rozwiązania zespolone?
30 kwi 11:24
Balconi: A jak polczyć to w zespolonych?
30 kwi 11:26
piotr: Δ = −63
√Δ = ± i 3
√7
| | 1 | | 1 | |
x1 = |
| (1 − 3 i √7) ∨ x1 = |
| (1 + 3 i √7) |
| | 2 | | 2 | |
30 kwi 11:36
Benny: No w sumie to odpowiedź będzie niejednoznaczna, bo pierwiastków czwartego stopnia będzie aż 4
30 kwi 11:52