równanie
Balconi: x jest liczbą rzeczywistą i taką że x3 − x − 1 = 0. Oblicz wartość
(3x2 − 4x)1/3 + x*(2x2 + 3x + 2)1/4
30 kwi 08:40
Adamm:
x=x3−1
(3x2−4x)1/3=(−x3+3x2−3x+1)1/3=−x+1
30 kwi 11:59
Balconi: Czemu tak?
30 kwi 12:04
Adamm:
x2=x4−x
x=x3−1
możemy zauważyć że x>0
(2x2+3x+2)1/4=(x4+2x3+x2)1/4=x3/2*(x+1)1/2=x3=x+1
całość = −x+1+x2+x=x2+1
30 kwi 12:10
Adamm:
źle to ostatnie
x(2x2+3x+2)1/4=x(x4+2x3+x2)1/4=x*x1/2*(x+1)1/2=x3=x+1
całość = 2
30 kwi 12:12
Adamm: po prostu pod jednego x−a podstaw x3−1, no i widzisz że −x3+3x2−3x+1=(−x+1)3
30 kwi 12:13