Statystyka.
piotrovvicz: 1. W pewnej firmie średnia płaca pracowników ze stażem nie dłuższym niż 5 lat wynosi 2000 zł,
natomiast tych ze stażem dłuższym – 2900 zł. Oblicz, jaki procent pracowników z dłuższym
stażem stanowią pracownicy ze stażem krotszym, jeśli średnia płaca w tej firmie wynosi 2800
zł.
2. Pewna firma ma dwa oddziały. Średnie miesięczne wynagrodzenie w I oddziale wynosi 3600 zł, a
w II – 4800 zł. Oblicz średnie miesięczne wynagrodzenie w obu oddziałach razem, jeżeli:
a) I oddział zatrudnia dwa razy więcej pracowników niż II oddział,
b) I oddział zatrudnia o 40% pracowników mniej niż II oddział.
30 kwi 00:15
Basia:
ad.1
n − liczba tych z krótszym stażem
m − liczba tych z dłuższym
2000n+2900m = 2800n+2800m
m = 800n
| | n | | n | | 1 | |
p = |
| *100% = |
| *100% = |
| % = 0,125% |
| | m | | 800n | | 8 | |
30 kwi 00:30
Basia: ad 2a.
n − II oddział
2n − I oddział
| | 2n*3600+n*4800 | | n(7200+4800) | |
x = |
| = |
| = 2400+1600 = 4000 |
| | 3n | | 3n | |
ad.2b
n − II oddział
1,4n − I oddział
dalej tak samo jak poprzednio
30 kwi 00:34