matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zespolone
Balconi:
1
1
Niech z ∈ C−zespolone takie ze |z
3
+
|≤ 2. Pokaż ze |z +
|≤ 2
z
3
z
30 kwi 00:05
PW:
1
3
1
1
1
|z+
|
3
=|z
3
+3z+
+
|=|(z
3
+
)+3(z+
)|≤
z
z
z
3
z
3
z
1
1
1
≤|z
3
+
|+3|z+
|≤(zał.)≤2+3|z+
|.
z
3
z
z
1
Oznaczmy x=|z+
|>0.
z
Pokazaliśmy, że przy podanym założeniu x
3
≤2+3x, x>0. x
3
−3x−2≤0 (x−2)(x
2
+2x+1)≤0. Drugi czynnik jest dodatni dla dowolnej x>0, zatem z ostatniej nierówności wynika, że x≤2, co należało wykazać.
30 kwi 13:39