k
Kasia: szukałam tego zadania, ale nie rozumiem rozwiazania, ktore jest w internecie, pomoże ktoś?
Ze zbioru liczb 1,2,3...50 losujemy kolejno dwie liczby. Oblicz prawdopodobienstwo, ze iloraz
pierwszej przez drugą nalezy do przedziału od (1;2>
29 kwi 23:44
Adamm: ze zwracaniem czy bez
29 kwi 23:52
Adamm:

Zdarzenie przeciwne jest takie, że x/y należy albo do (0, 1] albo (2,
∞)
1. x≤y
tutaj mamy 1+2+...+50=51*25 możliwości
2. 2y<x
dla x=1, 2 nie mamy y
dla x=3, 4 mamy y=1
dla x=5, 6 mamy y=1, 2
itd.
tutaj mamy 1+1+2+2+3+3+...+24+24=2*25*24 możliwości
30 kwi 00:09
Basia: x,y>0
spróbujmy to "zobaczyć"
dla x=50 mamy liczby od 25 do 49 czyli 49−25+1 = 25
dla x=49 mamy liczby od 25 do 48 czyli 48−25+1 = 24
dla x=48 mamy liczby od 24 do 47 czyli 47−24+1 = 24
dla x=47 mamy liczby od 24 do 46 czyli 46−24+1 = 23
dla x=46 mamy liczby od 23 do 45 czyli 45−23+1 = 23
.............................................................
dla x=3 mamy tylko liczbę 2 czyli 1
dla x=2 mamy tylko liczbę 1 czyli 1
dla x=1 0
| | 24*25 | |
|A| = 2*(1+2+...+24) + 25 = 2* |
| +25 = 24*25+25 = 25*25 |
| | 2 | |
|Ω| zależy od tego o co pytał
Adamm
| | 25*25 | | 1 | |
Jeżeli ze zwracaniem to P(A) = |
| = |
| |
| | 50*50 | | 4 | |
| | 25*25 | | 25 | |
Jeżeli bez zwracania to P(A) = |
| = |
| |
| | 50*49 | | 98 | |
30 kwi 00:22