ciag
johnik: 1. Ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an= 5n + 3 ma dwieście wyrazów. Wyraz stojący na k−tym
miejscu licząc od ostatniego wyrazu ciągu jest równy? A. 1003 −5k B. 1008 −5k C. 1006 − 5k D.
1009 −5k
29 kwi 20:17
aniabb: A
29 kwi 20:35
Mila:
Wyraz stojący na k−tym miejscu od końca ma nr: 200−k+1
a200−k+1=5*(200−k+1)+3=1008−5k
odp. (B)
Własność dla ciągu arytmetycznego:
Suma wyrazu stojącego na k−tym miejscu od początku i wyrazu stojącego na k−tym miejscu od
końca
jest równa a1+an ( pierwszy + ostatni wyraz)
Sprawdzimy dla naszego przykładu: a1=8, a200=1003, a1+a200=1011
ak=5k+3
a200−k+1=1008−5k
5k+3+1008−5k=1011
29 kwi 22:15
aniabb: ale nie liczysz od kończ tylko od ostatniego wyrazu..więc ostatni się nie liczy
29 kwi 22:46
Krzysiek60: A jaka roznicz ostatni a konczacy😎
29 kwi 22:53
Mila:
No to nie wiem, jak to interpretować.

Pozdrawiam.
29 kwi 22:53
Mila:
Gdybyż tak autorzy zaglądali do rozwiązań. Może mają odpowiedź do zadania?
29 kwi 22:55
aniabb:

pierwsze miejsce od ostatniego to przedostatnie

pierwsze miejsce od końca to ostatni
29 kwi 22:56
Krzysiek60: Witam i pozdrawiam 😀
29 kwi 22:58
Basia: "licząc od ostatniego", a nie od przedostatniego;
odliczam pięć od ostatniego
200, 199, 198, 197, 196 czyli 200−5+1
rozumiem sformułowanie "licząc od ostatniego" tak samo jak
Mila
29 kwi 23:14