Oblicz promień okręgu
Domek: Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie, jeżeli boki trójkąta mają długości 10 i 4√3, a
kąt między nimi ma 150°
Źle wychodzi mi to zadanie, proszę o pomoc
29 kwi 19:18
Mila:
Obliczyłeś długość trzeciego boku?
29 kwi 19:26
Domek: z tw. cos niby wyszło mi 2√67, ale to jest chyba źle
29 kwi 19:27
Lech: Z twierdzenia cosinusow oblicz trzeci bok trojkata , nastepnie oblicz pole trojkata
i nastepnie promien okregu opisanego na trojkacie , sa na to gotowe wzory ! !
Popatrz do karty wzorow !
29 kwi 19:29
Mila:
Dobrze.
R=2
√67
Inną masz odpowiedź?
29 kwi 19:31
La gringa: Wszystko pięknie wychodzi z zastosowaniem twierdzenia cosinusów

x − długość boku naprzeciwko kąta α=150.
x
2 = 10
2 + (4
√3)
2 − 2*10*4
√3*cos(α)
x
2 = .....
cos(α) zamieniamy na sinus korzystając z odpowiednich wzorów.
wychodzi nam długość trzeciego boku.
A potem odpowiednio korzystam y z wzoru na pole trójkąta znając długość jego wszystkich boków.
czyli: P
Δ =
√p(p−a)(p−b(p−c) gdzie p − połowa długości obwodu trójkąta.
| | a*b*c | |
A potem obliczone pole podstawiamy do wzoru na inne pole trójkąta: PΔ = |
| |
| | 4R | |
Gdzie R to nasz szukany promień.
29 kwi 19:31
Lech: Pole trojkata lepiej obliczyc na podstawie wzoru P = (1/2) a * b * sin α
29 kwi 19:35
Domek: Mila, tak tyle mi wyszło. Tylko nie mogłem uwierzyć w wnioski, w sensie że 3 bok tego trójkąta
jest jednocześnie średnicą. Może to kwestia mojego złego rysunku. No nic dziękuję że mnie
upewniliście. Jesteście ekstra <3
29 kwi 19:36
Eta:
Bez obliczania pola !
| | c | |
z tw. sinusów 2R= |
| |
| | sin150o | |
29 kwi 19:36
Lech: Tak , Eta ma racje ! ! Mila rowniez ! !
29 kwi 19:38
Mila:
Domek
Średnica jest równa 4√67.
29 kwi 19:42
Domek: sorry miałem na myśli promień :3
29 kwi 19:52
Eta:

Można jeszcze tak ( patrz rys.) z trójkąta "ekierki" i tw. Pitagorasa
c
2=(2
√3)
2+16
2= 268 = 6*67 ⇒ c=2
√67
| | abc | | 10*4√3*2√67 | |
R= |
| = |
| = 2√67 |
| | 4P | | 4*5*2√3 | |
29 kwi 19:53
Domek: Też ciekawe rozwiązanie Eta

Dzięki
29 kwi 20:06