Prawdopodobieństwo.
piotrovvicz: Rzucamy dwa razy kostką. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w każdym rzucie liczba oczek będzie
większa od numeru rzutu.
29 kwi 18:58
Adamm:
A − to zdarzenie
|Ω|=6
2=36
|A|=5*4=20
29 kwi 19:11
piotrovvicz: Mógłbym poprosić o wytłumaczenie?
29 kwi 19:12
piotrovvicz: Wiem skąd się wzięło Ω, ale A − nie jestem w stanie pojąć.
29 kwi 19:13
La gringa: Łatwiej będzie obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego.
A − zdarzenie że w każdym rzucie liczba oczek będzie większa od numeru rzutu.
A' − zdarzenie że w każdym rzucie liczba oczek będzie mniejsza od numeru rzutu.
W pierwszym rzucie aby zgadzało nam się z treścią musimy wyrzucić 1 mamy na to 1/6 szans.
W drugim rzucie aby zgadzało nam się z treścią musimy wyrzucić 1 albo 2 mamy na to 2/6 szans.
| | 1 | | 2 | | 1 | |
W sumie mamy |
| * |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 18 | |
P(A) = 1 − P(A')
29 kwi 19:13
Adamm:
A' − zdarzenie że w jednym z rzutów liczba oczek będzie mniejsza od numeru rzutu
dlatego twój wynik się nie zgadza
29 kwi 19:15
Adamm:
za pierwszym razem mamy możliwe wyniki
2, 3, 4, 5, 6
za drugim
3, 4, 5, 6
razem 5*4 możliwości
29 kwi 19:16
29 kwi 19:17
Eta:
Ω=(x,y) ,dla x,y,z∊{1,2,3,4,5,6}
|Ω|=6
2
A= (x,y) dla x∊{2,3,4,5,6) , y∊{3,4,5,6)
|A|=5*4 = 20
29 kwi 19:20