zbiór rozwiązań
asia: −4(x−2)(x−3)(4−x)2=0
Mam pytanie jaki tu jest zbiór rozwiązań?
narysowałam parabolę ale wyszło mi inaczej niż w odpowiedziach
29 kwi 17:48
Adamm:
2, 3, 4
29 kwi 17:49
asia: −4(x−2)(x−3)(4−x)2>0
przepraszam bardzo tu miała być nierówność
29 kwi 17:52
Janek191:
Asiu

Tu jest równanie 4 stopnia !
29 kwi 17:52
asia: wiem, ale w tym przypadku też rysuję coś na wzór parbaoli nie wiem czy to tak się fachowo
nazywa xd taki ślaczek
29 kwi 17:54
Janek191:

x ∊ ( 2, 3)
29 kwi 17:55
Janek191:
Dla x = 4 krzywa " odbija się ". bo mamy ( 4 − x)2
29 kwi 17:56
Janek191:
Dla x = 4 krzywa " odbija się ". bo mamy ( 4 − x)2
29 kwi 17:56
asia: oki a mam pytanie czemu nie rozkładamy (4−x)2 na x=2 i x=−2?
29 kwi 17:57
Janek191:
Mamy ( 4 − x)
2 , a nie 4− x
2 = 2
2 − x
2 = ( 2 − x)*(2 + x)

!
29 kwi 17:59
Janek191:
Mamy ( 4 − x)
2 , a nie 4− x
2 = 2
2 − x
2 = ( 2 − x)*(2 + x)

!
29 kwi 17:59
asia: chyba teraz wiem co źle myślałam xd żeby można było rozłożyć musiałoby być (4−x2)2 ?
29 kwi 18:00
asia: tak tak dziękuję xd małe zaćmienie miałam
29 kwi 18:01
Janek191:
Tak

( 4 − x
2)
2 = [( 2 − x)*(2 + x)]
2
29 kwi 18:02