Kombinatoryka.
piotrovvicz: Pewien kod składa się z trzech liter na początku oraz z dwóch dowolnych cyfr na końcu. Litery
należą do zbioru {A; B; C; D}. Ile można utworzyć takich kodów, jeżeli:
a) cyfry i litery się nie powtarzają,
b) cyfry i litery mogą się powtarzać?
29 kwi 17:33
La gringa:
a) 4 * 3 * 2 * 10 * 9 = 2160
b) 4 * 4 * 4 * 10 * 10 = 6400
29 kwi 17:47
Janek191:
a)
XYZ ab { A, B, C ,D } cyfry : 0,1,2, ..., 9
b)
N = 4
3*10
2
29 kwi 17:49
29 kwi 17:51
piotrovvicz: Dobra, dzięki
29 kwi 18:33