Równanie
Kasia: Równanie |(x+2)2 − 3| = 2a +1 z niewiadomą x ma dokladnie trzy rozwiązania tylko wtedy, gdy a=
.. ?
Nakieruje ktoś?
29 kwi 17:03
Janek191:
( x + 2)2 − 3 =2 a + 1 lub (x + 2)2 − 3 = −2 a − 1
2 a + 4 ≥ 0 i − 2 a + 2 = 0 ⇒ a = 1
lub
2 a + 4 = 0 i − 2 a + 2 ≥ 0 ⇒ = a = − 2 , ale a = − 2 nie spełnia nierówności
2 a + 1 ≥ 0
Odp. a = 1
========
29 kwi 17:24
Kasia: Dlaczego znaki nierówności są zamienione?
29 kwi 17:29
Kasia: I dlaczego −2 nie spelnia nierówności?
29 kwi 17:31
Janek191:
Dla a = − 2 mamy
I (x − 2) 2 − 3 I = − 3 sprzeczność,
29 kwi 17:37
La gringa: Rysujemy wykres funkcji
g(x) = (x+2)
2 − 3 − jest to najzwyklejsza funkcja kwadratowa.
Zatem wyznaczamy współrzędne wierzchołka.
W(g(x))(p,Q)
Odbijamy wartość poniżej OY i otrzymujemy:
f(x) = |(x+2)
2 −3|
Gdybyśmy utworzyli prostą y=2a+1 to widzimy że 3 rozwiązania otrzymamy tylko i wyłącznie wtedy
gdy prosta będzie przechodzić przez wierzchołek. Czyli nasza prosta 2a+1 musi byc równa 3.
2a+1 = 3
2a = 2
a=1
29 kwi 17:41