trygonometria
Janek: Dzień dobry,
mam problem z zadaniem:
Naszkicuj wykres funkcji:
(sin
2(x)−|sin(x)|)/sin(x)
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak tego dokonać i przy okazji obliczyć miejsca zerowe tej
funkcji?
29 kwi 16:45
kkk:
dla sinx > 0 −−> x ∊ (0 + 2kπ; π + 2kπ)
| sin2(x) − sinx | | sinx(sinx−1) | |
| = |
| = sinx−1 <− czyli rysujesz y=sinx−1 |
| sinx | | sinx | |
dla sinx < 0
| sin2(x) + sinx | | sinx(sinx+1) | |
| = |
| = sinx+1<− czyli rysujesz y=sinx+1 |
| sinx | | sinx | |
29 kwi 16:56
La gringa: Dziedzina x != sin(x) czyli x != πk
A co miejsc zerowych to będzie je widać od razu patrząc wyżej na wzory zapisane przez
kkk
:
dla sinx>0 miejscem zerowym będzie sinx=1 bo jak je odjemiemy wyjdzie nam zero.
Analogicznie dla sinx<0; W skrócie miejsce zerowe będzie tam gdzie dla sin(x) mamy 1 lub −1.
| | π | | 3 | |
Czyli |
| + 2kπ i |
| π + 2kπ gdzie K ∊ C |
| | 2 | | 2 | |
29 kwi 17:16