Optymalizacja
Adam:

Rozpatrujemy wszystkie stożki o tworzącej długości L.
Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka, którego objętość jest największa.
Oblicz tę największą objętość.
Z tw. Pitagorasa
r
2+h
2=l
2 ⇒ h=
√l2−r2
D: r∊ (0,l) dobrze jest to policzone?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V(r)= |
| πr2h= |
| πr2√l2−r2= |
| π√l2r4−r6 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
To co znajduje się przed ułamkiem nie ma wpływu na wartość r dla którego ta funkcja osiąga
maksimum.
f(r)=l
2r
4−r
6
| | 6 | | √6 | | √6 | |
f'(r)=4l2r3−6r5=4r3(l2− |
| r2)=4r3(l+ |
| r)(l− |
| r) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | √6 | |
I wyszło mi że max jest dla |
| r |
| | 2 | |
Czy dobrze robię to zadanie?
29 kwi 16:00
iteRacj@:
warunek r∊ (0,l) dobrze, dodaj jeszcze h∊ (0,l)
musisz napisać, że dlaczego dla tej wartości r funkcja f(r) osiąga maksimum
29 kwi 16:34
iteRacj@:
popraw wynik, bo trzeba wartość r uzależnić od l
29 kwi 16:44
La gringa: Ogólnie rozumowanie poprawne ale zaczynasz się gubić w wyznaczaniu pochodnej/uzależniania od
stałej.
A przynajmniej tak mi się wydaje, ale nie oceniam, gdyż pewnie nawet tutaj w tej wypowiedzi
zrobię błąd xD
Tak czy inaczej do momentu wyznaczenia funkcji V(r) zrobiłabym identycznie.
a następnie:
Zał.
r>0; i r < L czyli w sumie r∊(0;L)
h>0;
L>0;
| | π | | 1 | |
f'(r)= |
| * |
| * (L2*r4−r6)' |
| | 3 | | 2*√L2r4−r6 | |
| | π | | L2*4r3 − 6r5 | |
f'(r) = |
| * |
| ← nasza pochodna. |
| | 3 | | 2*√L2r4−r6 | |
Liczymy dla jakiego r będzie maksimum (ekstrema)
f'(r) = 0 ← warunek konieczny.
| | π | | L2*4r3 − 6r5 | |
0 = |
| * |
| / * 6*√L2r4−r6 |
| | 3 | | 2*√L2r4−r6 | |
0 = π*(L
2*4r
3 − 6r
5) / :π
0 = L
2*4r
3 − 6r
5
0 = r
3(L
2*4 − 6r
2)
r
0=0 nie speł założeń.
lub
6r
2 = 4L
2
| | √2*L | | √6*L | | √2*L | | √6*L | |
r1 = |
| = |
| lub r2 = − |
| =− |
| nie spełnia |
| | √3 | | 3 | | √3 | | 3 | |
założeń.
Warunek wystarczający: (rys powyżej) Spełniony.
Czyli maksimum osiąga dla r
1.
Potem podstawiamy nasze r
1 do wzoru na h =
√L2 − r2 i objętość stożka. I mamy odp na nasze
zadanie.
Ogólnie w zadaniach optymalizacyjnych trzymać się trzeba stałej oznaczonej w treści zadania u
nas jest to L.
I to od niej uzależniać zmienne typu r lub h.
29 kwi 16:47
La gringa:

Oczywiście napisałam "rysunek powyżej" a rysunku nie dołączyłam XDDDD)
+ tak jak napisał
iteRacj@ trzeba jeszcze dodać że h ∊ (0;L) o którym to zapomniałam xd
29 kwi 16:52