29 kwi 15:53
kkk:
Nie znam sie na chemii ale na matmie juz tak
1) 24,36dm3 ≠ 0,02436cm3
bo 1dm = 10cm czyli 1dm3 = 1000cm3
stad 24,36dm3 = 24360cm3
2)
pod 'p' podstawiasz 1000 zamiast 1000 *100 bo hektoPaskal = 100 Paskali
wiec tam winno byc 100000
btw. wynik nadal sie nie zgadza
29 kwi 16:04
annabb: Clapeyrona dla butanu a wstawiono mole CO2 powinno być 0.1 mol butanu
29 kwi 16:28
annabb: I masz stałą gazową dla chemików czyli nie zmieniasz jednostka jak sugeruje kkk
29 kwi 16:34
aniabb: a kolejny błąd polega na przesuwaniu przecinka ..
jak wstawisz 0.1 mol butanu to wyjdzie 2.436dm3=2436 cm3
29 kwi 20:03