Wykres poniżej przedstawia zależność zmiany temperatury od dostarczonego ciepła
alinka:

Wykres poniżej przedstawia zależność zmiany temperatury od dostarczonego ciepła dla pewnej
cieczy przechodzącej w stan gazowy.
Oblicz:
a. ciepło właściwe cieczy
b. ciepło parowania cieczy
c. Jaka jest temperatura topnienia tej cieczy?
Masa cieczy wynosi 2 kg.
29 kwi 15:04
alinka: pionowo temperatura w celcjuszach a poziomo ciepło w kJ
29 kwi 15:04
Lech: Q1 = m cw Δt , cieplo zwiazane z ogrzewaniem ciala
Q2 = m cp , cieplo zwiazane ze zmiana stanu skupienia
29 kwi 15:11
alinka: to wiem ale nie wiem jak to odczytac
29 kwi 15:36
Lech: Z wykresu Q1 = 80 kJ , Δt = 200 °C , m = 2 kg ⇒ cw = ........
Q2 = 80 kJ , m = 2 kg ⇒ cp = .......
29 kwi 19:24