...
Agata: Dlaczego tg2 = sin 2√5 ?
29 kwi 14:33
Blee:
A niby skad cos takiego masz?
29 kwi 14:58
Lech: Dla kata ostrego w trojkacie prostokatnym :
tg α = a/b = 2/1 , c = √5 , sin α = a/c = 2/√5
29 kwi 15:14
Blee:
Lech ale popatrz ze tam jest tg2 = sin(2/√5)
Gdyby to bylo arcusy to rozumiem, ale nie sa.
29 kwi 15:16
Lech: Zgadzam sie , podalem tylko wartosci funkcji dla danego kata α , ale tg α ≠ sin α
29 kwi 15:20
Lech: Chyba zadanie ma tresc ? ? Jezeli tg α = 2 to sin α = 2/√5
Uczniowie niestety czesto zle pisza tresci zadan i trzeba sie domyslac !
29 kwi 15:26