Dana jest funkcja f(x) = |x+4|-|x-2|, gdzie x należy do zbioru liczb rzeczywisty
signumy: Dana jest funkcja f(x) = |x+4|−|x−2|, gdzie x należy do zbioru liczb rzeczywistych.
a) Naszkicuj wykres tej funkcji.
b) Podaj jej miejsca zerowe.
c) Określ liczbę rozwiązań równania f(x) = m w zależności od parametru m.
29 kwi 14:13
Blee:
I problem polega na?
Funkcje ta rozpatrujesz na trzech przedzialach:
x<−4
x∊<−4,2>
x>2
Jak ta funkcja wyglada w kazdym z tych przedzialow?
29 kwi 14:27
signumy: Głównie na punkcie c
29 kwi 14:30
La gringa: Jak chodzi o podpunkt c) to rysujesz po prostu wykres tej funkcji i potem prostą.
I przesuwasz ją po utworzonym wykresie i zliczasz ilość rozwiązań.
29 kwi 14:33
La gringa:

W stylu jak na obrazku (wykres funkcji jest przykładowy)
29 kwi 14:36
signumy: Mogę prosić o napisanie przykładowego rozwiązania?
29 kwi 14:38
Blee:
Przykladowe rozwiazanie:
c)
Dla m > 6 −−− brak rozwiazan
Dla m = 6 −−− nieskonczenie wiele rozwiazan
Dla m ∊ (−6 , 6) −−− jedno rozwiazanie
Dla m = −6 −−− nieskonczenie wiele rozwiazan
Dla m<−6 −−− brak rozwiazan
29 kwi 14:56
La gringa:
f(x) = |x+4| − |x−2|
funkcja zależy od przedziałów.
czyli f(x) =
{
−(x+4) − (−(x−2)) dla x∊(∞;−4)
(x+4) − (−(x−2)) dla x∊ <−4;2)
(x+4) − (x−2) dla x∊<2;∞)
}
Po redukcji wyrazów podobnych widać że są to funkcję liniowe.
Wyznaczasz sobie po 2 punkty z każdego przedziału i podstawiasz do odpowiedniego wzoru z
przedziału.
Rysujesz te funkcje liniowe. Odczytujesz miejsca zerowe.
Następnie rysujesz prostą o równaniu y=m.
I patrzysz dla jakiego m i w ilu miejscach ta prosta przecina narysowany przez Cb wykres.
(np. dla m=3 prosta przecina wykres w 5 miejscach. Czyli dla m=3 Mamy 5 rozwiązań.)
I przesuwasz tą prostą od góry do dołu wykresu.
29 kwi 14:59
signumy: A tak! Teraz już rozumiem! Dziękuję wszystkim za pomoc
29 kwi 15:31