matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
Agata:
cos(arcsin1/2)= sin(arctg3−arctg1)= Obliczyć
29 kwi 13:17
kkk:
ok
√
3
cos(arcsin1/2) =
2
29 kwi 18:28
kkk:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sin(arctg3−arctg1)%3D
29 kwi 18:29
Mila:
π
arctg3=α, arcgt1=β, α,β∊(0,
)
2
tgα=3 , tgβ=1
sinα
1
3
=3⇔ i sinα>0 , sinα=3cosα i 10 cos
2
α=1, cosα=
, sinα=
cosα
√
10
√
10
sinβ
π
=1⇔β=
cosβ
4
sin(arctg3−arctg1)= sin(α−β)=sinα*cosβ−sinβ*cosα=
3
√
2
1
√
2
1
√
5
=
*
−
*
=
=
√
10
2
√
10
2
√
5
5
29 kwi 18:44
Agata:
Dziękuję wszystkim za pomoc ♥
30 kwi 12:33