(Logarytmy) Uzasadnij nierowność:
Nefkalion:
Dochodzę do momentu aż otrzymuje nierówność w postaci 2<log
5 72 <3
29 kwi 12:52
iteRacj@:
funkcja f(x)=log5 x jest rosnąca, więc jest prawdą, że
log5 52<log5 72<log5 53
29 kwi 12:58
Maciess: Liczba w podstawie jest większa od 0 więc funkcja log 5 x jest rosnąca
2=log 5 25
3=log 5 125
log 5 25 < log 5 72 <log 5 125
Jako że funkcja rosnąca to
25<72<125
29 kwi 12:59
Maciess: większa od 1*
29 kwi 13:00
Nefkalion: Dzięki wielkie, nie wierze ze na to nie wpadlem 😂😂
29 kwi 13:00