Janek poszedł z mamą na festyn rodzinny i poprosił aby mama kupiła mu balonik na
alinka: Janek poszedł z mamą na festyn rodzinny i poprosił aby mama kupiła mu balonik napełniony helem.
Gdy tata Janka przyszedł do domu wziął do ręki balonik, wessał ustami hel z balonika i zaczął
z Jankiem rozmawiać. Okazało się, że mówi on innym głosem niż normalnie. Jest to spowodowane
tym, że długość fali jest zależna od gęstości ośrodka, w którym rozchodzi się fala. Pamiętaj −
zmienia się długość fali a częstotliwość pozostaje bez zmian. Oblicz stosunek długości fali
akustycznej (o ustalonej częstotliwości) w powietrzu do jej długości, podczas gdy rozchodzi
się w helu.
Szybkość dźwięku w powietrzu wynosi 331 m/s , w helu natomiast 981 m/s .
29 kwi 10:31
aniabb:
| | v | | vh | | vp | |
v=λ•f więc f= |
| = |
| = |
| |
| | λ | | λh | | λp | |
zatem
| λp | | vp | | 331 | |
| = |
| = |
| = 0,33741080530071355759429153924567 |
| λh | | vh | | 981 | |
29 kwi 12:33
Maciess: f=const
| | m | |
vp − szybkość fali w powietrzu w |
| |
| | s | |
λ
p − długosc fali w powietrzu
h analogicznie w helu
Ja bym tak zrobił
29 kwi 12:38
Maciess: teraz wyjdzie, że odgapiłem nawet oznaczenia
29 kwi 12:40