Wykres funkcji.
piotrovvicz: Naszkicuj wykres funkcji f, a następnie, stosując odpowiednie przesunięcie, naszkicuj wykresy
funkcji g(x) = f(x − 3) i h(x) = f(x + 2).
| | ⎧ | −x dla x < 0 | |
| a) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (1/3)x dla x > 0 | |
| | ⎧ | x dla x < 2 | |
| b) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (−1/2)x + 3 dla x > 2 | |
28 kwi 17:36
piotrovvicz: Poproszę z wyjaśnieniem
28 kwi 17:36
piotrovvicz: Chodzi mi głównie o punkt przecięcia wykresu z osią OY w obydwu przykładach
28 kwi 17:37
aniabb:

f(x) ta czarna g(x) ta niebieska (przesunięta o 3 w prawo )
28 kwi 17:40
aniabb: tamto to przykład a)
28 kwi 17:41
aniabb: teraz b)
28 kwi 17:41
aniabb:

czarna to f(x) niebieska to h(x)=f(x+2) czyli przesunięta o 2 w lewo
28 kwi 17:43
aniabb: ouć...chyba oba przesunięcia dla obu

... umiesz sam czy jeszcze raz rysować
28 kwi 17:44
piotrovvicz: | | 1 | | 1 | |
Dobrze, ale z moich wyliczeń mam: a) |
| x − 3 = 0 ⇔ |
| x = 3 ⇔ x = 9. Czy to jest |
| | 3 | | 3 | |
dobrze? I dlaczego w pkt. a) na obrazku punkt przecięcia z osią OY wynosi 3?
28 kwi 17:47
piotrovvicz: Ja sam potrafię to narysować, chodzi mi te punkty przecięcia
28 kwi 17:48
aniabb: przeczytaj polecenie...masz to narysować nie obliczyć ....
to jest składany z kawałków wykres ..wziąłeś nie ten kawałek (po pierwsze)
| | 1 | |
po drugie ... jak już chcesz wstawić to by było |
| (x−3) =0 więc x=3 |
| | 3 | |
po trzecie.. to przyrównanie do 0 daje Ci punkt przecięcia z osią OX
28 kwi 17:55
aniabb: | | 1 | |
po czwarte..jak chcesz z osią OY to wstawiasz za x =0 i masz |
| (0−3) = −1 ..i gdybyś |
| | 3 | |
przedłużył tę prostą do osi OY toby się tam przecięła
28 kwi 17:57
piotrovvicz: Dobra, prawdopodobnie masz rację. Dziękuje za pomoc
28 kwi 18:12