Sekwencja liczb
Mateo:
Jaka liczba będzie następna w sekwencji 55, 127, 143, x
Liczba ta to 79. Lecz, jaką liczbę muszę spierwiastkować aby wyszła mi następna 79?
PW − jak możesz to proszę pomóż jeszcze z tym, ostatni raz.
27 kwi 20:33
Mateo: 3√? ≈ 55127,14379
27 kwi 20:37
aniabb: 3√167531499264249
27 kwi 21:18
PW: Mamy ciąg a
1=55, a
2=127, a
3=143, szukamy czwartego wyrazu a
4.
Weźmy ciąg
b
1=56, b
2=128, b
3=144, b+4=a
4+1
i pomyślmy − co by było, gdyby ciąg b
1, b
2, b
3, b
4 miał właściwość
− średnia arytmetyczna środkowych wyrazów jest równa sumie wyrazów skrajnych.
56+b
4=135
b
4=80,
skąd
a
4=80−1=79.
Pomysł (*) jest tak samo "z powietrza" jak inne, i daje pożądany wynik. To nie matematyka, lecz
yak zwane "testy na inteligencję" (wątpliwe).
28 kwi 00:28
Blee:
Bardzo watpliwy ten test na inteligencje bo mozna by bylo wstawic pare innych liczb w miejsce x
wymyslajac odpowiednia regule.
28 kwi 10:41
Mariusz:
(10a+b)3=1000a3+300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3 − 1000a3 = 300a2b+30ab2+b3
(10a+b)3 − 1000a3 =(300a2+30ab+b2)b
(10a+b)3 − 1000a3 =((300a2+b2)+30ab)b
Widzimy że w przypadku pierwiastka trzeciego stopnia dzielimy liczbę pod pierwiastkiem
na trzycyfrowe grupy
Dzielimy liczbę pierwiastkowaną na trzycyfrowe grupy począwszy od przecinka (w lewo i prawo)
Wyciągamy pierwiastek trzeciego stopnia z tej grupy która jest najbardziej na lewo
Na boku wykonujemy takie działania potrajamy kwadrat aktualnego przybliżenia i dopisujemy
kwadrat ostatniej cyfry nowego przybliżenia
Do tego dodajemy składnik powstały z potrojenia aktualnego przybliżenia ,pomnożenia przez
ostatnią cyfrę nowego przybliżenia i dopisania na końcu zera
Tak utworzoną liczbę mnożymy przez ostatnią cyfrę nowego przybliżenia i odejmujemy od reszty
Wszystko to wynika z wzorów skróconego mnożenia i pozycyjnego zapisu liczby
28 kwi 11:22
Mariusz:
3√167'531'499'264'249≈55127
125 | 25
42531 | (7525 +750)*5 | 3025
41375 8275*5
1156499 (907501 + 1650*1)*1 | 303601
909151 909151
247348264 (910803__+16530*)*
(*Tutaj widzimy że pierwszy wyraz zdominował sumę więc aby strzelić następną cyfrę
przybliżenia
wystarczy podzielić resztę przez ten wyraz , dla wygody na boku zapamiętujemy także
kwadrat aktualnego przybliżenia*)
247348264 (91080304+16530*2)*2 | 30382144
182226728 91113364*2
65121536249 (9114643249+165360*7)*7
63810605383 9115800769*7
1310930866
Aniu tutaj chyba kalkulatorowi zabrakło miejsc po przecinku co ?
28 kwi 12:49
Mateo:
Pytanie do Blee. O jakiej regule piszesz? To dla mnie brzmi ciekawie, mozesz wytlumaczyc?
Bo zobacz, czy tu mozna jakas regule wystosowac −−> Np. 55, 127, 143, 79, 108, 85?
Do czwartej liczby doszylismy 79, kolejne jakie musza byc to 108 oraz 85.
Da sie jakas regule wysnuc aby obliczyc kolejne o czym pisze Blee?
Chodzi mi o regule ktora sprawdzi sie zawsze. Czyli do 79 doszlismy i czy mozemy dojsc w pewien
sposob tak samo do 108 oraz 85?
28 kwi 13:21
Mateo:
Czy jest jakis uniwersalny sposob by obliczyc nim kazda nastepna liczbe.
Po 143 doszlismy do liczby 79. Czy mozna
jakims uniwersalnym sposobem czyli tym samym dojsc do liczb nastepnych po 79 czyli 108 i
kolejna po 108 czyli 85?
28 kwi 13:33
Mateo:
Zaciekawil mnie wpis uzytkownika Blee dlatego pytam. Jak wymyslic ta sama regule aby po
143 bylo 79 a po 79 bylo 108 a po 108 bylo 85?
28 kwi 13:35
Blee:
Na wstępie byly podane trzy liczby i trzeba bylo podac czwarta. W tym momencie moznaby bylo
wymyslic przerozne reguly tak aby ow czwarta liczba byla niemalze dowolna liczba.
Chodzi mi oto, ze ow 79 nie musiala byc. Mozna stworzyc taka procedure ze kolejna liczba bedzie
jakas tam inna.
28 kwi 14:09
aniabb: Mariusz..jak popatrzysz na inne jego wpisy to nie chodzi o to by było równo..i tak o dziwo dużo
zer się tam zrobiło
28 kwi 17:50