marlena: Oblicz pole trapezu, którego przekątne dzielą się w stosunku 2;3 maja długości 12cm i
15cm oraz tworzą kąt prosty.
13 lis 21:39
coco: Marlena

poszukaj w postach ,bo juz to zad. podawałam
13 lis 21:41
marlena: znalazłam taka odp...
b.: ten trapez składa się z 4 trójkątów prostokątnych, o wierzchołkach z kątem prostym w
punkcie przecięcia przekątnych
pole trójkąta prostokątnego łatwo policzyć
ale nie rozumiem o co chodzi z tym stosunkiem 2;3
13 lis 21:57
coco:
2/5 z 15 cm = 6 cm 3/5 z 15 cm = 9 cm bo razem mają 15 cm
podobnie drugą liczysz tylko z 12 cm OK

)
13 lis 22:08
marlena: skąd się wzieło 2/5 i 3/5...?
13 lis 22:09
marlena: i jak bede liczyc z 12cm to tez 2/5 z 12 i 3/5 z 12..?
13 lis 22:12
coco:
bo tak sie liczy stosune 2;3 2+3 =5
i bierze się 2/5 i 3/5 To podstawówka sie kłania 2 klasa

np 2:1 2 +1 =3 czyli 2/3 z .... i 1/3 z .... Kumiesz

?
13 lis 22:12
marlena: aaa.. już tak ja leże z matma także wiesz. ok spróbuje to zrobic...
13 lis 22:14
13 lis 22:15
marlena: jak wyliczyłam to z twierdzenia pitagorasa oblicze dł. boków, a co z wysokością..?
13 lis 22:19
coco:
Możesz policzyć pola czterech trójkatów prost. i je dodac
i masz pole trapezu OK
13 lis 22:27
marlena: nie wiem jak..

nie kumam tego... wrr
13 lis 22:33
coco:
P
1 = 1/2 * przyprost. * druga przyprost.
oblicz takwszystkie i dodaj ( zrobisz napewno

!

13 lis 22:48
marlena: ok dzieki wielkie
13 lis 22:51
coco: UFFFFFFFFFFFF

13 lis 22:51