matematykaszkolna.pl
Loteria ZKZ: W pewnej loterii wygrywa co 4 los Tylko 10 % losow wygywajacych gwarantuje otrzymanie nagrody Reszta to losy ktore pozwalaja losowac jeszcze raz Kupujemy jeden los Jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania losu przegrywajacego ? Jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania losu pozwalajacego otrzymac nagrode ? Jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania losu pozwalajacego losowac jeszce raz
27 kwi 17:55
Blee:
 3 
1) skoro co 4 przegrywa, to 3 na 4 przegrywają −−− P(A) =

4 
27 kwi 18:33
Blee: pozostałe analogicznie dedukując
DM: Te zadania są bardzo proste. Może bardziej niż gotowiec przyda Ci się zapoznać się z tym? https://matematykaszkolna.pl/strona/3426.html
La gringa: rysunek W zadaniach z ponownym losowaniem trzeba ustalić, kiedy kończy nam się możliwość ponownego losowania. Bo w teorii moglibyśmy losować tak w nieskończoność, gdyby sprzyjało nam szczęście do losu pozwalającego na ponowne losowanie. Oznaczenia: P − przegrana W − wygrana Wn − wygrana z gwarancją otrzymania nagrody czerwona kropka − rozpoczęcie losowania. Szansa na przegrany los: 3:4 Szansa na wygrany los: 1:4 Szansa na otrzymanie nagrody po wylosowaniu wygranego losu: 1:10 Szansa na ponowne losowanie po wylosowaniu wygranego losu: 9:10 Niebieską kreską oznaczyłam, gdzie kończy się losowanie gdybyśmy mogli ponownie losować tylko jeden raz. Pozostaje kwestia co zrobić z tą ostatnią możliwością losowania (prawdopodobnie będzie wtedy traktowany jako przegrana bądź może być całkiem wyrzucony z losowania, wtedy po wylosowaniu losu wygrywającego byśmy mieli 100% szans na nagrodę.). Natomiast gdyby pytali nas tylko i wyłącznie "na sucho" czyli bez stosowania w praktyce, to tak jak napisał Blee. emotka Czyli rozpatrujemy tylko ten zielony kwadracik i w nim liczymy metodą drzewka. emotka A przynajmniej tak mi się wydaje, ogólnie dla zadanie to dla mnie posiada zbyt uogólnioną treść. Ale mogę się mylić, asem nigdy nie byłam xD
27 kwi 18:52
ZKZ: Ja tez . Dzieki .
27 kwi 19:10