PRawdopodobieństwo
mat1510: Na regale ustawiamy 9 książek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trzy z góry ustalone
książki znajdą się koło siebie ? Mógłby mi ktoś wyjasnic jak je zrobić
27 kwi 16:12
DM: Ja to widzę tak:
Ω = 9! (to jest oczywiste)
i teraz tak:
mamy 9 pozycji, na których ustawiamy 9 książek, rozważmy na początku pierwsze trzy pozycje,
możemy na nich ustawić trzy z góry ustalone książki na 3! sposbów, a każdemu z tych 6 ustawień
może odpowiadać 6! ustawień pozostałych książek. Teraz przesuwamy się o jeden w prawo i
rozważamy
pozycję 2,3,4 − znów otrzymujemy to samo − tzn. na tych 3 pozycjach mamy 3! sposobów ułożenia
trzech
z góry ustalonych książek a pozostałe znowu mogą się ułożyć na 6! sposobów.
| | 7 * 3! * 6! | |
Ostatecznie P(A) = |
| |
| | 9! | |
Ale mogę się mylić xD
27 kwi 16:39
Mila:
Jest dobrze.
|Ω|=9! (
DM nie zapominaj o zapisie, bo stracisz punkty)
K,L,M− trzy ustalone książki
A− trzy z góry ustalone książki znajdą się obok siebie
{(K,L,M),k4,k5,...k9} − 7 elementów zbioru można ustawić na 7! sposobów, 3 książki na 3!
sposobów
|A|=3!*7!
| | 6*7! | | 6*7! | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 9! | | 7!*8*9 | | 12 | |
27 kwi 17:10
DM: Milu, maturę pisałem w 2013 roku więc punktów już raczej nie stracę
27 kwi 17:47
Mila:
To może
Mat skorzysta z uwagi

Pozdrawiam.
27 kwi 17:49
mat1510: dziękuje
28 kwi 14:40